петак, 20. децембар 2013.

TIME MANAGEMENT ili kako da vladate svojim vremenom

   Ideja za ovaj post se "javila" dok sam kuvala kafu i pomislila: "Koliko li ima sati? Gde li sam stavila mobilni?"  Pri tom zaboravivši da imam sat na ruci koji sam dobila na poklon. Zaboravili smo na satove pa se oslanjamo na one krupne ili sitne brojke, kako vam je već podešena tema na mobilnom. Pomislila sam s uzdahom: Kako bih bolje organizovala svoje vreme da češće gledam na sat... Ili ne bih? 

     Time management ili Self management ili kako da organizjete svoje vreme kako bi postigli što bolju efektivnost, efikasnost i produktivnost... na poslu, ili kod kuće. Kako da organizujete svoje vreme, da bi bi dali što bolje rezultate, da ostvarite što više.Otarasite se svega onog što vam smeta: pozivi, kolege koje vam nabacuju posao (naučite da kažete ne), facebook, twitter, online novine (ako je fb zabranjen na poslu), mobilni (ako je fb zabranjen na poslu)... Internet je pun ovakvih tekstova isaveta kako da što bolje organizujete vreme provedeno u kancelariji, bilo to 8 sati, bilo 10, a ponekad i mnogo više.




   Ukoliko ste na početku karijere, ili na novom poslu, trudite se da radite što više, pa i kada dođete uveče kući, otvarate laptop i spremate se za sutrašnji sastanak, istražujete, analizirate kako bi impresionirali druge i bili što bolji. Ponekad idete i subotom u kancelariju kako bi zadivili portira i tako sve until you burn out. Dok ne sagorite, za godinu, dve, pet. Nije ovo slučaj samo kod nas, tako je svuda. Ništa se manje ne dokazuje bilo koji početnik na bilo kom poslu gde je motivisan ili platom, ili iskustvom koje će steći, preporukom... Ali kada sagorite dolazi razočarenje, nezadovoljstvo i sve manja i manja posvećenost


Pri tom, olako zaboravljamo na one druge strane života ili na obećanja sebi koja nikako da ostvarimo u toj paničnoj utakmici balansiranja poslovnog i privatnog: "Od sutra počinjem da vežbam!", "Mogla/ mogao bih da posetim neku izložbu/ koncert...", "Mogla/ mogao bih da pogledam neki film (u bioskopu, ne na računaru)", ..."da provedem više vremena sa partnerom, decom...", "da čitam..." Verovatno kažete da nemate vremena za sve ovo (naravno da ne bi trebalo sve ovo smestiti u samo jedan dan, budimo realni), ali da li ste pokušali? Možemo li da dokažemo da mi vladamo našim vremenom, ili to naše obaveze rade umesto nas? 

Cilj nije da se odreknemo posla, niti života van njega (verovatno da ekstremno idealni radnik nema privatan život) već da pravilno rasporedimo svoje vreme. Da vladamo njime, da zavladamo tim haosom na radnom stolu (ako ste kao ja), kao i da pokušamo da izvučemo ono najbolje od sebe, od svog života sada, a ne kada odemo u penziju.


Dakle, sedite i napravite raspored. Donesite odluke već za danas. Pogledajte šta se dešava u gradu, toliko je događaja koji su besplatni, toliko knjiga je nepročitano. Rasporedite poslovne obaveze na 2- 3 dana, ne pokušavajte da sve uradite sutra. Napravite plan. Možda vam je život suviše nepredvidiv (al nešto sumnjam da ovo čita James Bond), možda imate previše ometanja, možda ste oličenje spontanosti. Upišite i to u svoj planer ("Petak veče- izlazak!"). Opet zavladajte svojim vremenom, i svojim rasporedom, tako da budete zadovoljniji i ispunjeniji svojim životom.

Iskreno, ja ne mogu dati neku čarobnu formulu kako pravilno rasporediti svoj radni dan, jer mi je obično prva stavka na spisku obaveza: "Srediti radni sto". Kao što možete videti obično pravim plan rada i pokušavam da se pridržavam istog kako bih zavladala i svojim vremenom... i svojim stolom.




Međutim, s obzirom da se približava Nova 2014. vreme je za neke odluke. Umesto da okačite sliku jelke na FB ili Instagramu, bolje da to bude slika knjige koju preporučujete, ili izložba koju ste pogledali. Bićete zadovoljniji, a ukoliko to želite, impresioniraćete i druge. Ne grafikonima i analizama, već vođenjem računa i o drugim aspektima svog života. I da, napravite plan.



         




Нема коментара:

Постави коментар